Bhut Jolokia Chocolate

Bhut Jolokia Chocolate

  • Druh:Capsicum Chinenses
  • Semien v balení:10 ks
  • Pôvod:India
  • Štipľavosť:
  • Jednotiek SHU:1000 000 SHU
  • Doba dozrievania:120 dní
  • Farba plodu:Hnědá
  • Veľkosť plodu:3 x 7 cm
  • Tvar plodu:Lusk
  • Veľkosť rastliny:101 - 180 cm
  • Výška x šírka rastliny::100 x 50 cm

  • Číslo produktu:15
  • Strážny pes:Zapnúť
  • Dostupnosť:skladem
  • Cena s DPH:3,21 

Související produkty

Vybírejte z úzce souvisejících produktů k Bhut Jolokia Chocolate

Popis plodu: 5 - 8,5 cm dlhé, 2,5 - 3 cm široké. Majú vlniaci sa povrch dozrievajú od zelenej po tmavo hnedé farby. Typickými pre Bhut Jolokia sú rohovité výrastky. Majú slabú a krehkú stenu. V dozretých plodoch po rozrezaní môžete často vidieť na vnútornej stene olejovité zažltnuté ložiská, ktoré obsahujú koncentrované kapsaicinoidy a štípu aj na pokožke. Chuťovo sa skoro nelíši od Bhut Ghost Jolokia, presná štipľavosť odrody Bhut Jolokia Chocolate nie je známa.

Popis rastliny: Bhut Jolokia Chocolate dorastá okolo 100 - 150 cm. Špicaté, hladké a vajcovité listy s výraznou žilnatosťou. Samoopelivé kvety sú biele až zelenobielej farby.

Nároky na pestovanie: U Bhut Jolokia Chocolate sa pripravte na dlhšie vegetačné obdobie, ktoré môže byť priemerne 120 dní. Stáva sa, že keď rastline nastáva obdobie dozrievania, vrcholí u nás jeseň a kráti sa deň aj intenzita slnečného svitu prospievajúca dozrievaniu. Väčšinu papričiek budete žať v priebehu mesiaca september a október ak to počasie dovolí. Odporúčame si predpestovať sadenice, aby ste v čase výsadby mali pripravené rozkvitnuté rastliny paprík, ktoré budú schopné veľmi rýchlo plodiť. Ideálne prostredie pre Bhut Jolokia Chocolate sú samozrejme fóliovník alebo skleník, ale nič nie je stratené aj pri pestovaní doma za oknom, ale musíte mať na pamäti, že za oknom bude úroda oproti ideálnemu prostrediu aj napríklad len 15%.

Možné využitie: Chuť dozretých plodov možno charakterizovať ako spočiatku suchú, mierne aromatickú s rýchlym nástupom veľmi ostrej štipľavosti. Bhut Jolokia aj cez svoju nezameniteľnú arómu nedisponuje výraznou chuťou ako napríklad Dorset Naga (677,800 – 1.598.227 SHU), ktorá pripomína zmes ovocia. Čo sa týka štipľavosti, je s Bhut Jolokia Chocolate porovnateľná (vždy záleží na podmienkach, ktoré sú rastline poskytnuté), ale chuťovo je výraznejšia a zaujímavejšia. Napriek tomu veríme, že táto odroda má svojich priaznivcov. Táto odroda je vhodná k nasušeniu aj k príprave extrémne štipľavých omáčok.

Iné zaujímavosti: Pestovatelia chilli papričiek z Assamu a Chile Pepper inštitút analyzovali ako prvý pri Bhut Jolokia viac ako 1 milión Scovilleho jednotiek štipľavosti (SHU). A  v roku 2006 bola dokonca zaradená do Guinnessovej knihy rekordov ako najštiplavejšia chilli paprička na svete.

Nie je táto chilli paprička pre Vás tá pravá? Nevadí! Vyberte si inú podľa mnohých parametrov v špeciálnom filtri.


Vyššie spomenuté informácie majú predovšetkým orientačný charakter. Berte na vedomie, že výsledky vášho pestovania môžu dosiahnuť iných parametrov, ako v pozitívnom tak negatívnom smere - budeme radi, keď sa so svojimi skúsenosťami podelíte na našom internetovom fóre o pestovaní chilli papričiek: chilli-forum.cz - Galéria vonkajšieho pestovania

Miesto Bhut Jolokie Chocolate si môžete zaobstarať farebne odlišný druh so zachovanými vlastnosťami (štipĺavosti): Bhut Jolokia White

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek