4v1 chilli koření
4v1 chilli koření
- Druh:Chilli korenie
- Pôvod:India, Mexiko
- Štipľavosť:
- Číslo produktu:309
- Strážny pes:Zapnúť
- Dostupnosť:skladem
- Cena s DPH:9,36 €
4v1 - 4x13 ml korenie
Bhut Jolokia korenie 13 ml a Bhut Jolokia údená
Zloženie: mleté papričky Bhut Jolokia a mlete papričky údené
Hmotnosť: 7 g
História papričky Bhut Jolokia
Assamskí pestovatelia chilli a Chile Pepper inštitút analyzovali ako prvý pri papričke Bhut Jolokia viac ako 1 milión Scovilleho jednotiek štipľavosti (SHU). A v roku 2006 bola dokonca zaradená do Guinessovej knihy rekordov ako najštipľavejšia chilli paprička na svete.
Popis papričky Bhut Jolokia
Plody sú pretiahnuté 5 - 8,5 cm dlhé, 2,5 - 3 cm široké. Majú vlniací sa povrch. Papričky dozrievajú od zelenej do po jasne červeného zafarbenia. Pestovateľské podmienky sú rovnaké ako pre papričku Habanero a ostatné papriky rodu C. Chinenses. Do 90 dní od presadenia sú struky zelené a pri 120-tich dňoch v plnej zralosti červené.
Mletá Bhut Jolokia má pre svoju extrémnu štipľavosť svoju nezameniteľnú a charakteristickú vôňu a chuť. Je vhodná ako dochucovadlo polievok, šalátov alebo gulášov. Mletá Bhut Jolokia sa dá tiež využiť na prípravu veľmi štipľavej chilli omáčky v prípade, že nemáte po ruke Bhut Jolokia čerstvú.
Pri manipulácii a uchovávaniu mletej papričky Bhut Jolokia majte na pamäti, že sa jedná o extrémne štipľavý produkt, ktorý pri vdýchnutí aj pri malej koncentrácii veľmi dráždi sliznicu. Tieto účinky sú porovnateľné ku korenenému spreju.
Jalapeno korenie 13 ml
Zloženie: mleté papričky jalapeno
Hmotnosť: 7 g
Paprička Jalapeňos
jalapeño [chalapeňo] (Capsicum annuum) pochádza z Mexika. Svoje meno má podľa hlavného mesta mexického štátu Veracruz Jalapa (španielsky), ale pôvod slova je z aztéckeho Xalapa (jazyk nahuatl). Jedná sa pravdepodobne o najpopulárnejšiu papričku celého sveta. Jalapeňos sú rôznych rozmerov, 5 - 15 cm veľké chilli papričky známe svojou štípľavosťou a chuťou. Ich štipľavosť dosahuje 2 500 až 50.000 (jalapeño Pinata) Scovilleho jednotiek štipľavosti (SHU). V porovnaní s ostatnými chilli papričkami sú Jalapeňos mierne pálive a vhodné pre úplných začiatočníkov.
Botanická zrelosť jalapeño je väčšinou červená farba. Z papričiek Jalapeňos je vyšľachtené veľmi mnoho variantov, napríklad: Tipico, Meco a Merita, ktoré sú veľmi populárne v mexickej kuchyni. Vyúdená a vysušená paprička jalapeňo je známa pod názvom chipotle, ktorú často nájdeme v omáčke adobo. Na chilpotle sa spracováva približne 20% celkovej produkcie jalapenos. Zelená a zľahka zaúdená jalapeno sa v rezoch tiež nakladajú do slanokyslého pikantného nálevu a konzervujú.
Habanero mix korenie 13 ml
Zloženie: mleté papričky Habanero, mleté papričky De Arbol, mleté papričky Ground Black
Hmotnosť: 7 g
Štipľavosť: až 300 000 SHU
Habanero
Habanero (Capsicum chinense Jacquin) (pôvod slova pochádza zo španielskeho Havana) jednou z viac štipľavejších druhov. Nezrelé habanero sú zelené, v priebehu dozrievania mení svoju farbu. Najznámejšie farby sú červená, žltá, oranžová, hnedá, fialová, najväčšou zaujímavosťou je Habanero White (biela). Typické zrelé habanero je 2-6 cm veľké. Väčšina papričiek habanero dosahuje 200.000 - 300.000 Scovilleho jednotiek štiplavosti (SHU). Jediná Habanero Red Savina dosahuje štipľavosť až 500.000 SHU jednotiek.
Pôvod papričiek je pravdepodobne z Kuby, odkiaľ sa paprička dostala na Yucatán, kde sa jej dnes ročne zožne zhruba 1.500 tony. Ďalšími miestami, kde sa vo väčšom množstve pestuje, sú Belize, Kostarika a niektoré štáty USA (Texas, Idaho a Kalifornia).
Štipľavosť papričky a jej delikátna chuť z nej robí veľmi populárnu prísadu omáčok a jedál.
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €