4v1 chilli koření

4v1 chilli koření

  • Druh:Chilli korenie
  • Pôvod:India, Mexiko
  • Štipľavosť:

  • Číslo produktu:309
  • Strážny pes:Zapnúť
  • Dostupnosť:Není skladem
  • Cena s DPH:7,58 

 

4v1 - 4x13 ml korenie


Bhut Jolokia korenie 13 ml a Bhut Jolokia údená

 

Zloženie: mleté papričky Bhut Jolokia a mlete papričky údené


Hmotnosť: 7 g

 

História papričky Bhut Jolokia

 

Assamskí pestovatelia chilli a Chile Pepper inštitút analyzovali ako prvý pri papričke Bhut Jolokia viac ako 1 milión Scovilleho jednotiek štipľavosti (SHU). A  v roku 2006 bola dokonca zaradená do Guinessovej knihy rekordov ako najštipľavejšia chilli paprička na svete.

 

Popis papričky Bhut Jolokia


Plody sú pretiahnuté 5 - 8,5 cm dlhé, 2,5 - 3 cm široké. Majú vlniací sa povrch. Papričky dozrievajú od zelenej do po jasne červeného zafarbenia. Pestovateľské podmienky sú rovnaké ako pre papričku Habanero a ostatné papriky rodu C. Chinenses. Do 90 dní od presadenia sú struky zelené a pri 120-tich dňoch v plnej zralosti červené.


Mletá Bhut Jolokia má pre svoju extrémnu štipľavosť svoju nezameniteľnú a charakteristickú vôňu a chuť. Je vhodná ako dochucovadlo polievok, šalátov alebo gulášov. Mletá Bhut Jolokia sa dá tiež využiť na prípravu veľmi štipľavej chilli omáčky v prípade, že nemáte po ruke Bhut Jolokia čerstvú.


Pri manipulácii a uchovávaniu mletej papričky Bhut Jolokia majte na pamäti, že sa jedná o extrémne štipľavý produkt, ktorý pri vdýchnutí aj pri malej koncentrácii veľmi dráždi sliznicu. Tieto účinky sú porovnateľné ku korenenému spreju.

 

Jalapeno korenie 13 ml

 

Zloženie: mleté papričky jalapeno


Hmotnosť: 7 g

 

Paprička Jalapeňos

 

jalapeño [chalapeňo] (Capsicum annuum) pochádza z Mexika. Svoje meno má podľa hlavného mesta mexického štátu Veracruz Jalapa (španielsky), ale pôvod slova je z aztéckeho Xalapa (jazyk nahuatl). Jedná sa pravdepodobne o najpopulárnejšiu papričku celého sveta. Jalapeňos sú rôznych rozmerov, 5 - 15 cm veľké chilli papričky známe svojou štípľavosťou a chuťou. Ich štipľavosť dosahuje 2 500 až 50.000 (jalapeño Pinata) Scovilleho jednotiek štipľavosti (SHU). V porovnaní s ostatnými chilli papričkami sú Jalapeňos mierne pálive a vhodné pre úplných začiatočníkov.


Botanická zrelosť jalapeño je väčšinou červená farba. Z papričiek Jalapeňos je vyšľachtené veľmi mnoho variantov, napríklad: Tipico, Meco a Merita, ktoré sú veľmi populárne v mexickej kuchyni. Vyúdená a vysušená paprička jalapeňo je známa pod názvom chipotle, ktorú často nájdeme v omáčke adobo. Na chilpotle sa spracováva približne 20% celkovej produkcie jalapenos. Zelená a zľahka zaúdená jalapeno sa v rezoch tiež nakladajú do slanokyslého pikantného nálevu a konzervujú.

 

Habanero mix korenie 13 ml

 

Zloženie: mleté papričky Habanero, mleté papričky De Arbol, mleté papričky Ground Black

 

Hmotnosť: 7 g

 

Štipľavosť: až 300 000 SHU

 

Habanero

 

Habanero (Capsicum chinense Jacquin) (pôvod slova pochádza zo španielskeho Havana) jednou z viac štipľavejších druhov. Nezrelé habanero sú zelené, v priebehu dozrievania mení svoju farbu. Najznámejšie farby sú červená, žltá, oranžová, hnedá, fialová, najväčšou zaujímavosťou je Habanero White (biela). Typické zrelé habanero je 2-6 cm veľké. Väčšina papričiek habanero dosahuje 200.000 - 300.000 Scovilleho jednotiek štiplavosti (SHU). Jediná Habanero Red Savina dosahuje štipľavosť až 500.000 SHU jednotiek.


Pôvod papričiek je pravdepodobne z Kuby, odkiaľ sa paprička dostala na Yucatán, kde sa jej dnes ročne zožne zhruba 1.500 tony. Ďalšími miestami, kde sa vo väčšom množstve pestuje, sú Belize, Kostarika a niektoré štáty USA (Texas, Idaho a Kalifornia).

 

Štipľavosť papričky a jej delikátna chuť z nej robí veľmi populárnu prísadu omáčok a jedál.




Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek