Chilli papričky proti rakovině
Vedci zistili, že kapsaicín, čo je látka, ktorá spôsobuje štipľavosť u chilli papričiek, môže byť účinným komponentom novej generácie liekov proti rakovine. Kapsaicín ničí rakovinové bunky tým, že napáda ich energetické centrum.
Univerzita v Nottinghame, ktorá výskum viedla, sa domnieva, že objavila Achillovu pätu rakoviny. Na základe tohto zistenia bude možné vyvinúť lieky, ktoré sa zamerajú iba na choré tkanivo a nebudú ničiť zdravé bunky. Mitochondrie, alebo aj energetické centrá rakovinových buniek, majú totiž odlišnú biochémiu od mitochondrie zdravých buniek.
Vedúci výskumu Dr. Timothy Bates sa domnieva, že strava bohatá na štipľavé jedlá by mohla byť dobrou prevenciou rakoviny. Takisto predpokladá, že zistenie účinku kapsaicínu vysvetľuje nižší výskyt mnohých typov rakoviny v Indii alebo Mexiku, kde sa je strava bohatá na štipľavé jedlá.
Kapsaicín sa už teraz používa pri liečbe lupienky alebo pri záťaži svalov. Ide teda o látku, ktorá už v medicíne bola povolená. To by malo urýchliť a zlacniť vývoj nových protirakovinových liekov s touto zložkou.
zdroje: BBC, Univerzita v Nottinghamu
>> späť na stránku Chilli papričky v lekárstve
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €