Stavba domácej hlinenej pece

Ingredience

  • Šamotové tehly - 40 ks
  • Plné tehly, alebo strateného debnenie, duté tehly apod.
  • 4 ks PZ dosky, alebo okenný dverový preklad, zručnejší použijú železobetón
  • Peciarsky íl, sušený mletý - 90 kg
  • Sušený íl mletý - 320 kg 
  • Keemičitý piesok frakcia 1-3 mm (ostrivo) - cca 0,3 m3
  • Slamu - 3 ks 50l vreciek
  • Maltový piesok - 3 fúriky
  • Beton - fúrik
  • Vodu - podľa oka do potoka
  • Staré noviny - dve balenia červeného práva
  • Zakrývaciu plachtu - 2 ks

Postup přípravy

Dôležitým faktorom je premyslenie veľkosti samotného vnútorného priestoru pece, musíte vedieť čo v nej budete chcieť piecť. Majte na pamäti, že hrúbka samotnej steny pece môže presiahnuť 30 cm, čo v konečnom dôsledku zhltne dosť miesta.

Začneme od "podlahy". Najprv vybudujte dostatočne hlboký betónový základ, pod celou obvodovou nosnou stenou. Stavať ju môžete z čohokoľvek, buchta, dutá tehla, stratené debnenie....

Základy domácí hliněné pece

Na obvodovú priečku umiestnite PZ dosky, okenný preklad, šalovaný železobetón (v našom prípade boli použité 4 ks okenných prekladov, ktoré majú byť logicky na stojáka, ale pri zaťažení niečo málo cez 600 kg hlinenej pece + 160 kg šamotových tehál, plní funkciu dokonale) .

Na preklade urobte nivelačnú vrstvu betónu, ktorá zaručí, že poskladané šamotové tehly budú sedieť ako zadok na šerbli. Medzi tehlami by nemali byť žiadne medzery a škáry. Pokúste sa byť čo najpresnejší a rozhodne použite vodováhu pre vyrovnanie. Tehly nie je potrebné k sebe lepiť, alebo vymazávať šamotovou zmesou - zmes sa postupom času začne drobiť.

Ideme do prípravy formy na pec. Vymeriame veľkosť, mala by byť pokiaľ možno oblého pravidelného tvaru, žiadne Alpy sa nekonajú. Počítame s minimálne 20 centimetrovou hrúbkou steny, aby sa nám vošla na plochu šamotových tehál a neprečnievala cez okraje. Vyrubenú formu vysypeme maltovým vlhkým pieskom, po vrstvách a postupne rukov utláčame, aby držala tvar. Chce to určitú dávku zručnosti a tvorivé schopnosti, ale s trochou umu zváldnete vyrobiť budúcu vnútornú časť ohniska pece. Nakoniec vyukladáme novinami (noviny preto, aby šiel piesok neskôr ľahko oddeliť od ílu) a pokropíme vodou. V túto chvíľu máme všetko pripravené na samotné dielo hlinenej pece.

Samotná výroba ílovej pece:

První vrstva hliněné pece

Pre prvú vrstvu použijeme Kachliarsky íl (zoženieme ho v balení po 30 kg s cenou do 300, - korún českých), s odporúčaným pomerom ostriva 40%, kremičitého piesku frakcie 1-3 mm. Ostrivo nám napomáha zahustiť hmotu ílu, zvyšuje akumulačné schopnosti a dochádza k minimálnym deformáciám hliny pri schnutí. Na zakrývacej plachte zamiešame Kachliarsky íl s kremičitým pieskom a postupne prilievame vodu. Vytvoríme tak hustejšiu zmes ílu a piesku, ktorá po uplácaní gule drží tvar a minimálne priľne na rukách. Hlinu v guliach vtĺkame päsťou do formy piesku (pozor na klenbu dvierok, môže sa Vám rozpadnúť). Jedna guľa hliny sa vtĺka do druhej a to tak, že samotné hlinené gule nie sú na oko viditeľné. Chce to trošku manuálnej zrušnosti a hrubej sily. Odporúčam použiť hrubšie rukavice, po pár hodinách búchania Vám začne opúchať ruka. Po uložení poslednej hlinenej gule do prvej vrstvy hlinenej pece o hrúbke približne 8 - 12 cm, pokračujeme už s hmotou tehliarskeho ílu s drobnejším steblom slamy cca 15 - 20 cm dlhým.

Hmota môže byť už o niečo redšia a to preto, že pojme vďaka slame viac vody. Slamu je dobré pred použitím namočiť vo vedre s vodou, slama zmäkne a lepšie sa spracováva. Kremičitého piesku ako ostriva použijeme rovnaké množstvo ako v prvej vrstve tj. 40% celkovej hmotnosťou hliny + slamu. Prečo používame slamu? Slama funguje ako spojivo a izolant (taký domáci železobetón), pec sa Vám nebude mať tendenciu trhať a tvoriť praskliny. Množstvo použitej slamy sú dve vrecia s objemom 50 l, skrátenej na 15 - 20 cm kusy, na 320 kg tehliarskeho ílu + 40% kremičitého piesku + voda.

Zmes sa opäť snažíme prebiť do prvej vrstvy hliny z kachliarskeho ílu, kremičitého piesku a vody. Vrstva by mala byť v šírke ako predchádzajúce cca 10 - 12 cm.

Poslední vrstva hliněné pece

Posledná vrstva je najnáročnejšia a to nielen vzhľadom k rozbitým kĺbom ruky, ale obsahuje najväčšie množstvo slamy, už neskrátenej. Pomer kremičitého piesku 40% a tehliarskeho ílu 60% zostáva rovnaký, len zmes ílu a kremičitého piesku vytvoríme v riedku kašu, do ktorej sypeme celé steblá slamy a miešame kým nie sú steblá úplne obalené. Potom po kusoch nanášame v poslednej vrstve, hutníme a uhladzujeme rukami - cca ďalších 10 cm zmesi.

Zmes ílu, piesku, vody a slamy je najlepšie vymiešať na zakrývacej plachte a to bosou nohou. V prípade použitia rúk by ste po pár hodinách zrejme zomreli v kŕčoch :)

Vrstvy hlinenej hmoty by sme mali nanášať buď v jeden deň, alebo hneď na druhý a to vzhľadom k rýchlemu vysychaniu. Je nutné mať hlinenú pec zakrytú proti slnečným lúčom, ktoré by spôsobili rýchle odparovanie vody a hrozilo by tak popraskanie až znehodnotenie celého snaženia.

Takto zhotovenú domácu pec necháme schnúť aspoň 2 mesiace, v letnom období. Už po 14 dňoch je možné opatrne odoberať pieskovú formu z útrob pece a nechať vetrať a vysychať.

Prvé nahrievanie vykonávame pozvoľna, postačí pár kúskov polienok, necháme zľahka prehriať a odstránime tým posledné zvyšky vlhkosti. Ďalší deň opakujeme s väčším množstvom dreva. A takto opakujeme aspoň týždeň. Po 4 - 5 hodinách ohrevu s vrstvou 30 cm zmesi ílu, piesku a slamy pocítime teplo aj v plášti. V tejto chvíli je pec pripravená na pečenie.

Doporučenie na pečenie:

Domácí pizza  z hliněné pece

Domáce pizza - Absolútne najlepšia domáca pizza, ktorú ste kedy mohli okúsiť - silné tvrdenie, ale je takto pripravená pizza v riadne rozkúrenej peci je lepšia ako v pizzerií s pecou. Zásadný rozdiel je v teplote. Komerčné použitie pecí používa teploty nižšie, než ak sú vhodné na prípravu pravej "talianskej" pizze. Pizzu musíte mať pripravenú od 60 do 90 sekúnd!

Domáci chleba - bol to vlastne dôvod prečo pec postaviť. Bohužiaľ sám známy už z rozprávania, prababičky, kedy jej mamička mala vo svetlici domáci pec na chlieb. Raz týždenne sa v starých korytách pripravilo cesto, rozohriala pec a pieklo sa. Čo hlava rodiny to 3 kg kváskový bochník na týždeň. Obnoviť tradíciu pečenia o pol storočia dlhšie v domácej peci je niečo úžasné a kultové, obzvlášť, keď si podmaníte čaro pečenia chleba, naozajstného chleba, ktorý chutí!

Prajeme Vám veľa úspechov, ak sa aj pustíte do stavby svojej hlinenej pece :-)

Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
 
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
 
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí hliněná pecDomácí hliněná pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
 
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
 
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
 
Domácí jílová pecDomácí jílová pec
Stavba domácí hliněné peceStavba domácí hliněné pece
Stavba domácí hliněné peceStavba domácí hliněné pece
Stavba domácí hliněné peceStavba domácí hliněné pece
 
Pizza z domácí pecePizza z domácí pece
Pizza z domácí pecePizza z domácí pece
Pizza z domácí pecePizza z domácí pece
Pizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkouPizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkou
 
Pizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkouPizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkou
Pizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkouPizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkou
Pizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkouPizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkou
Pizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkouPizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkou
 
Pizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkouPizza z domácí pece s Moruga Mučíto omáčkou
Kváskový chleba z domácí hliněné peceKváskový chleba z domácí hliněné pece
Kváskový chleba z domácí hliněné peceKváskový chleba z domácí hliněné pece
Kváskový chleba z domácí hliněné peceKváskový chleba z domácí hliněné pece
 

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek