Hovädzia sviečková (Tenderloin) na grile Weber

Ingredience

    • hovädzia sviečková tenderizovaná (uležaná - Urugam, Argentína)

    • hrubozrnná soľ

    • korenie celé

    • olivový olej

Postup přípravy

Hovädzia sviečková, Tenderloin, Filet Mignon, "najlepší" kúsok hovädzieho mäsa, ktorý sa k Vám môže dostať. Je z jemnučkej svaloviny s troškou tukových žiliek. Z pravej hovädzej sviečkovej možno pripravovať luxusnejši tatársky biftek (v horších reštauráciách čakajte skôr falošnú sviečkovú) alebo pokrm zvaný hovädzie carpaccio.

My si však pripravíme sviečkovú na grile Weber a to tým najjednoduchším spôsobom.

Z tenderizovanej hovädzej sviečkovej (teda uležanú aspoň 3 týždne - vo vákuu a  z určitého druhu hovädzieho), odkrojíme všetky prebytočné blany a tuk. Potom sviečkovú nakrájame na veľkosť najlepšie 3-4 cm široké valčeky. Tie zľahka potrieme olivovým olejom a môžeme ho okoreniť hrubozrnnou soľou a mletým čiernym korením. U tohto druhu mäsa je lepšie improvizovať a každý kúsok vyskúšať po svojom. Niekomu chutí viac korenené a solené, niekto by rád hovädziu sviečkovú - Tenderloin bez akýchkoľvek prísad. Skúšajte a nájdite si ten svoj obľúbený steak, ktorý Vám chutí najviac.

Samotné grilovanie je tiež dosť individuálne. Určite sprvu rozohrejte gril aspoň na 200 - 250 °C. Na grile Weber Spirit postačí pre jednu hovädziu sviečkovú rozohriať dva plynové horáky, ktoré nezabudneme pomazať kúskom slaniny či oleja. Grilujeme z prudka po všetkých stranách asi po dobu 1-2 minút. Ak by sme požadovali Tenderoloin v stupni prepečenia"welldone"- prepečený, tento druh mäsa je pre túto tepelnú úpravu absolútne nevhodný. Pre vychutnanie všetkých chuťových vlastností, odporúčame maximálny stupeň prepečenia medium rare. Ale uvidíte sami ako Vám bude táto nejpikantnejšia záležitosť grilovania chutiť.

Hovädziu sviečkovú - Tenderloin odporúčame podávať priamo z grilu na predhriaty tanier či drevený lopárik a to s chuťou. Nie je treba žiadnych príloh.

U tohto druhu mäsa schválne neuvádzame tzv. odpočinutie po grilovaní mäsa, pretože sa domnievame, že malé a luxusné kúsky sviečkovej sa musia za každú cenu jesť čo najteplejšie. V prípade, že začne chladnúť, ochudobňujete sa o maximálne chuťové vlastnosti. Môžeme odporučiť vyskúšať oba spôsoby s odpočinutím mäsa po grilovaní cca 3 minútky, alebo bez. Nezabudnite, že ako si pripravíte vlastnú baštu je len a len na Vás.

Chilli-shop.sk Vám prajú dobrú chuť!


Zháňate inšpiráciu pred nadchádzajúcou grilovaciou sezónou? Nechajte si poradiť kvalitný gril na drevené uhlie,ktoré Vás určite nesklame. Odporúčame grily Weber od wgrills.cz

Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
 
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
 
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
 
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
 

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek