Recept na domáci Hamburger a domáce placky

Ingredience

70 dkg hovädzie zadné (malo by byť aj kúsok prerastenejšieho hovädzieho mäsa - hovädzie predné 30 dkg) (Môžete namiesto hovädzieho predného dať aj bravčové mäso, záleží na vkuse)

  • Soľ

  • Korenie

  • Olej na vyprážanie

  • Uhorka

  • Paradajka

  • Ľadový, hlávkový šalát

  • Plátok syra (cheddar)

  • Chilli omáčka

  • Majonéza

Postup přípravy

Mäso nakrájame na väčšie kúsky a pomelieme (iba raz, aby v hovädzom mäse zostali kúsky a  v hamburgeri sme mali čo hrýzť). Na 1 kg umletého hovädzieho mäsa odporúčam max. 1 a 1/2 lyžičky soli, aby sme si vychutnali chuť hovädzieho mäsa. Dokoreníme ľahko korením.


Okorenenú zmes na hamburgery riadne premiešame. Pomocou vody vypracujeme placky o hrúbke 1,5 - 2 cm, uprostred vytvoríme malinký jamku, pretože sa stred vytiahne a mohol by nám namiesto hamburgeru vzniknúť karbonátok.


Takto zhotovené hamburgery dajte na rozpálený gril s trochou oleja a smažte najprv z prudka po oboch stranách (aby sa zatiahli), potom na menšom plameni s častejším obracaním smažte po oboch stranách zhruba 5 minút. Dĺžka tepelnej úpravy záleží na veľkosti hamburgeru a smažiacej teplote či plochy na pečenie.


Hovädzie mäso spotrebujte do 3 hodín po jeho zomleti. Pokiaľ ho uchovávate v chladničke, nezabudnite ho aspoň pol hodiny pred tepelnou úpravou vytiahnuť.


Americké domáce placky na Hamburgery

Použité ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky,

  • 3 lyžičky sušeného droždia

  • 240 ml vlažného mlieka

  • 2 vajcia

  • 6 lyžíc masla

  • 3 lyžice cukru

  • 1 lyžička soli

  • sezamové, ľanové semienko na posypanie hrčiek + mlieko na potretie

Postup prípravy:

Kto vlastní domácu pekáreň, nastaví ju na porgram "cesto" a  z ingrediencii vypracuje hladké vláčne cesto. Potom ho rozdelíme na 6 kusov a vypracujeme z neho bochníky (placky) vysoké 1-2 cm. Naskladáme ich na plech s papierom na pečenie a necháme kysnúť na teplom mieste 1/2 hodiny. Potom potrieme mliekom a posypeme sezamovým, alebo ľanovým semienkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 8-15 minút (až budú zvrchu zlatisté, sú upečené).


Placky na Hamburger je najlepšie podávať čerstvé a hneď ako vychladnú.


Chcete si habmáče trochu priostriť? Skúste našu pravú českú chilli omáčku Moruga mučíto z najštipľavejších chilli papričiek na svete :-)


Máme veľmi dobré skúsenosti s grily Weber od wgrills.cz.Nechajte si poradiť kvalitný plynový gril  Weber!  


 
 
 

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek