Recept na Salsa omáčku Salsa Roja (Salsa Dip)

Ingredience

  • 10 paradajok
  • 3 papriky
  • 2 väčšie cibule
  • sterilizované alebobo čerstvé Jalapeno papričky
  • soľ
  • hnedý trstinový cukor
  • Jablčný ocot
  • čierne korenie 

Postup přípravy

Recept na Salsa omáčku, Salsa Roja (Salsa Dip)

Čo je to salsa? Je to celosvetovo známy druh pálivej omáčky s kúskami zeleniny, ktorý je pôvodom z Juhozápadnej kuchyne, Mexika. U nás ju poznáme ako dip, do ktorého namáčame tortilla chipsy (nachos - kukuričné mexické lupienky). Alebo ju používame ako omáčku na špegety (podobná bolonského špagetám).

Náš recept na Salsa roja (paradajkovú) omáčku

Paradajky nakrájame na kúsky (ak nám vadí šupka, najprv ich sparíme a ošúpeme), vložíme do kastróla a dusíme 20 minút. Medzitým si nakrájame na drobno sladkú papriku, cibuľu, Jalapeno papričky.

Po rozvarení paradajok nasleduje rozmixovanie paradajok do pyré. Pridanie na drobno nakrájanej zeleniny. V prípade, že používame sterilované chilli papričky, vložíme ich do kastróla neskôr, inak by sa nám spoločne s cibuľu a sladkou paprikou rozvarili. Za občasného miešania varíme do zmäknutia (asi 15 - 20 minút). Potom dochutíme trstinovým cukrom, soľou, jablčným octom a prip. čiernym korením.


Salsa roja omáčku ešte za tepla plníme do pohárikov a uzavrieme viečkom. V chlade nám vydrží aj niekoľko mesiacov.

Aké sú druhy salsa omáčok

Salsa roja, "červená omáčka": Používa sa v Mexiku a Juhozápadnej kuchyni. Zvyčajne je vyrobená z varených paradajok, chilli papriky, cibule, cesnaku, a čerstvého koriandra.

Salsa Crude "surová omáčka", tiež známa ako pico de gallo ( "zobák kohúta"), picada salsa ( "sekaná omáčka"), mexicana salsa ( "Mexická omáčka"), alebo fresca salsa ( "čerstvá omáčka"), "bandera salsa "(" omáčka vlajky ", narážka na Mexickú vlajku): vyrobená zo surových paradajok, džúsu, citrónu, chilli papriky, cibule, listov koriandra.

Salsa verde, "zelená omáčka": Mexický druh je vyrábaný z tomatillos (zelené paradajky). Omáčky robené z tomatillos sú zvyčajne varené. Taliansky druh je s bylinkami.

Salsa taquera, "Taco omáčka": Vyrobený z tomatillos a Morita chilli papričkami (Morita - sú údené zrelé červené Jalapeno papričkym, podobné chipotle. S tým rozdielom, že Moritos sa údi krátko a ponechávajú si tak svoju mierne ovocnú chuť a bohatú vôňu.

Salsa Rancher, "farmárska omáčka": vyrobená z paradajok, rôznych druhov papriky a korenia.

Salsa brava, "divoká omáčka": mierne korenená omáčka, často ochutená chilli paprikou.

Guacamole, omáčka kde hlavnú prísada je avokádo.

Mole, (krtko [ 'mo.le]): Mexická omáčka zhotovená z chilli papriky spoločne s korením, horkou čokoládou, mandľami, a ďalšími prísadami.

Mango Salsa, korenisto-sladká omáčka vyrábaná z manga a používaná ako omáčka dip pre nachos. Často sa tiež používa ako ozdoba ku grilovanému kurčaťu alebo pečenému rybiemu.

Ananásová salsa, korenená a sladká omáčka z ananásu, ktoré sa používajú ako alternatíva k mango salsa.

Chipotle salsa, zadymená, pikantná omáčka z údenej chili papričky jalapenos, s paradajkami, cesnakom a korením.

Habanero salsa, veľmi štipľavá salsa, kde štipľavosť pochádza z Habanero papričky, takže je oveľa štipľavejšia než tradičné salsy.


Vrelo odporúčame vyzkúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštiplavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!



Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
 
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
 

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek