Kapsaicín v medicíne
Kapsaicín (capsaicin) je rastlinný alkaloid, ktorý spôsobuje štipľavú chuť niektorých papričiek.
Vlastne od okamihu, keď roku 1816 P. A. Buchtholz izoloval z paprík čistý kapsaicín ako onú veľmi štipľavú látku, je tento hydrofóbny (vo vode nerozpustný), bezfarebný a bez zápachu kryštalický metabolit predmetom vedeckého skúmania a treba podotknúť, že výsledky dosahujú často až fenomenálnych úspechov.
Pokúsme sa súhrnne prejsť hlavné oblasti významu kapsaicínu v medicíne:
- Roku 1997 David Julius potvrzuje, že kapsaicin napodobuje pocit štípania otvorením kanálikov neurotransmiterov, ktoré reagujú iba pri teplote nad 37 °C. Pri dlhodobejšom účinku kapsaicín z neurónov vyčerpá presynaptické substancie a dôjde paradoxne k zníženiu pocitu bolesti, ale predovšetkým blokády neurogénnych zápalov.
- Vďaka schopnosti kapsaicínu vyplavovať endorfín a až podporovať euforické stavy, preťažuje miestne receptory a funguje tak ako lokálne analgetikum. Vedci z Harvard Medical School dokonca preukázali anestetické účinky po dobu až štyroch hodín a to bez straty kontroly svalu, ako sa bežne stáva u tradičných anestetík. Navyše tu prispeli aj českí vedci, ktorí si všimli, že miesto rezu sa vďaka kapsaicínu lieči ďaleko rýchlejšie a zanecháva menej znateľné jazvy.
- V roku 1993 odborný časopis Journal of American Academy of Dermatology, opisuje ako kapsaicín zmierňuje príznaky psoriázy (lupienky). Krém znížil začervenanie a svrbenie. Všeobecne sa masti a tinktúry používajú na zníženie bolesti svalstva, bolesti kĺbov (artritídy) a periférna neuropatia (bolesť nervových zakončení v blízkosti povrchu kože).
- Zaujímavých výsledkov dosahujú vedci pri liečbe obezity. Americké UCLA Centrum pre ľudskú výživu, tvrdí, že pikantné jedlá okrem všeobecného znižovania silnej chuti do jedla, značne pôsobia zvyšovaním telesnej teploty na energetickú spotrebu organizmu. V zime zahrieva a v lete chladí. Táto unikátna vlastnosť núti defacto organizmus k činnosti, ktorá okrem spaľovania kalórií, má aj účinok na nabudenie organizmu a obehovej sústavy, ako krátke cvičenie.
- Duke University zistila, že kapsaicín môže viesť k vyliečeniu zápalu čreva. Kapsaicín zvyšuje prietok krvi do čriev i žalúdka k slizničným výstielkám a pomáha tak liečiť žalúdočne steny a je účinný proti baktériám pylori.
- V kanadskom Toronte je kapsaicín skúmaný ako prevencia diabetes. Geneticky náchylným myšiam k diabetes sa vedci snažia subkutánnou (podkožné) aplikáciou kapsaicínu natrvalo odstrániť prominentnú podmnožinu neurónov, ktoré pôsobia ako prechodný receptor vyvolávajúci stres z nízkej poprípade vysokej hladiny cukru.
- Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie sú v krajinách s dominantným príjmom kapsaicínu v jedálničku preukázateľne nižšie úmrtia na rakovinu, infarkt a mozgovej mŕtvice ako u žien aj mužov. Kapsaicín znižuje hladinu cholesterólu, triglyceridov a agregáciu (nežiadané zhlukovanie) krvných doštičiek. Naopak nie je preukázané, že rozpúšťa fibrín nutný ku zrážanlivosti. Ďalej tvrdí, že kapsaicín je významný prvok pre organizmus, schopný detoxikovať širokú škálu chemických karcinogénov, ktoré pri dlhodobejšom pobyte v tele vytvára mutácie vedúce k zhubným nádorom.
- Veľký potenciál má kapsaicín na poli rakoviny, ktorý znižuje proliferáciu (chorobný rast tkaniva) v závislosti na dávke. Výsledky sú zaznamenávané pri liečbe rakoviny prostaty. Základná klinická farmakológia v Indii testuje schopnosť zredukovať indukovanú rakovinu pľúc do normálu abnormálne zmeny v tkanivách a lipidoch (organické látky odvodené od vyšších mastných kyselín). Anderson Center v Houstone testuje kapsaicín čoby látku proti rakovine kože a na základe tejto štúdie farmaceutické firmy vyvíjajú lieky, ktoré účinne obmedzujú kyslík cieľovým bunkám. Drobné úspechy popisuje onkológia s kapsaicínom aj v boji proti rakovine prsníka, kedy dosahuje určité výsledky ako antimutagen a chemoprotektikum (liek podávaný proti vedľajším účinkom chemoterapie). Experimentálna a molekulárna medicína v posledných rokoch zhodne dochádza k záveru, že použitie kapsaicínu je efektívny prístup k potlačeniu invázie a metastázovanie malígneho melanómu (zhubný nádor).
- Kardiológ Neal Weintraub v spolupráci s Dr. Jonesom popisujú kapsaicín ako alternatívnu metódu medicíny pri ochrane a utužovaní zdravia srdca. V širšom slova zmysle môže aplikácia kapsaicínu na pokožku ako niektoré akupunktúrne ošetrenie vzbudiť biologické procesy, ktoré sa snažia prednostne zachovávať základné životné funkcie organizmu a sú tak defacto v dostatočnom predstihu zabrániť koronárnej smrti tkaniva. Prevencia proti infarktu a dobrému stavu obehovej sústavy je zjavná a navyše pokiaľ k infarktu už dôjde, je ďaleko vyššia šanca na zdarné uzdravenie a správne zahojenie.
Toto je hlavná výpočet oblastí, kde kapsaicín má vysokú pravdepodobnosť sa presadiť a je skutočnou nádejou pre hŕbu chorých ľudí. Potenciál tejto látky dokazuje aj prvé zneužitie týchto poznatkov na poli vedy, kedy na olympijských hrách 2008 v Pekingu boli po pozitívnom testovaní vylúčení štyri kone pri parkúrovom skákaní. Vďaka kapsaicínu mala byť stimulovaná bolesť z únavy vo svalových tkanivách koní. Hoci sa jedná o jednu pre zdravie človeka z najprospešnejších plodín, ktorú si navyše môžete vypestovať sami, majte na vedomí, že sa nejedná o všeliek a ak už ste chorí, vyhľadajte predovšetkým odbornú pomoc. Používajte chilli ako dobrú a vhodnú prevenciu proti množstvu zdravotných ťažkostí, voči ktorým rozhodne civilizácia svojich ľudí neochráni.
Dôrazne apelujeme na pestovateľov vysoko štipľavých odrôd chilli paprík, aby plody týchto rastlín neprišli do styku s deťmi. Kapsaicín je vysoko dráždivá látka a pre citlivé organizmy môže nielen znamenať nepríjemné podráždenie slizníc, ale aj vyvolanie nebezpečnej alergickej reakcie. Chilli papriky užívajte primerane. Cez všetky zjavné výhody sa dodnes nevie, či nadmerné požívanie nespôsobuje rakovinu žalúdka. Varujte sa súťaží v jedení chilli paprík ak nemáte v jedení chilli už nejaké skúsenosti. Mnoho ľudí už bolo hospitalizovaných, pretože precenili svoje sily. Čistý kapsaicín je jed a môže spôsobiť smrť. (Ak s ním však nepracujete v laboratóriu nemusíte mať obavy, také množstvo koncentrácie papriky zďaleka nedosahujú a bežne sa s ním nestretnete). Podľa vedeckej štúdie z roku 1980 je pre dospelého človeka vážiaceho 80 kg smrteľná dávka 13 gramov čistého kapsaicínu. Pri ponúkaní chilli paprík vždy upozornite dotyčného čo mu dávate. Všetkého s mierou je zlaté pravidlo a pre chilli to pochopiteľne platí taktiež.
>> späť na stránku Chilli papričky v lekárstve
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €