Prečo chilli papričky štípu?
Za štipľavosť je zodpovedný rastlinný alkaloid kapsaicín. Ten patrí do skupiny kapsaicionidov, ktorý obsahuje ďalšie štipľavé látky dihydrokapsaicin, v malom možstve aj nordihydrokapsaicín, homokapsaicín, homodihydrokapsaicín a ďalšie.
Štipľavosť se dostavuje pri styku kapsaicínu so sliznicami. Kapsaicín sa viaže na teplotné receptory a pôsobí tak pocit tepla až bolesti – je to úplne rovnaké ako keď sa spálite o nejaký horúci predmet, alebo obaríte ústa horúcim čajom.
<< späť na ako pestovať papriky
Niečo pod zub
- BBQ omáčky
- Chilli omáčky
- Chilli džemy
- Chilli oriešky
- Chilli cukríky
- Chilli čokolády
- Chilli korenie
- Chilli pasty
- Chilli Salsa
- Chutney s chilli
- Imunita a zdravie
- Horčica s chilli
- Najpálivejšie chilli polievky
- Najpálivejšie chilli
- Najpálivejší chips na svete
- Nakladané chilli papričky
- Sladké chilli
- Sušené papričky
- Sterilizované chilli papričky
- Špeciality s chilli
- Utopenci s chilli
- Vzorky
Darčeky pre najbližších
Semená paprík
Sadenice paprík
Výhodné ceny
Vybavenie pre záhradníka
Chilli novinky
z Facebooku
21 °C Více zde
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €
- Úvod
-
O chilli
- Často kladené otázky
- Druhy paprík
- Chilli papričky v lekárstve
- Chilli v médiách
- Ako pestovať chilli papričky
- Ako sa pripravuje nové osivo
- Iný pohľad na poľnohospodárstvo
- Klíčenie semienok chilli paprík
- Názvoslovie chilli paprík
- Najštipľavejšie chilli sveta
- Ovplyvňovanie štipľavosti
- Štúdie Trinidad Scorpion Moruga
- Stupnica štipľavosti
- Tabákový výluh proti voškám
- Výber osiva a následná starostlivosť
- Základné druhy chilli paprík
- Mykorhíza
- Semienka chilli papričiek v mraze
- Štipľavé výroky
- Feferónky
- Chilli databáza
- Pôvod domestikovaných chilli papričiek Capsicum annuum v Mexiku
- Chilli recepty
- Ako objednať
- Kontakt
- Súťaže
- Recenzie
- Predajne